Prace licencjackie od 2010 r.:

  • 2018, Piotr Bujak „Permeabilizacja chemiczna jako metoda zwiększająca efektywność uwalniania saponin triterpenowych do płynu pokulturowego na podstawie kultur korzeni włośnikowych nagietka lekarskiego Calendula officinalis L.”
  • 2018, Andrzej Gruza „Wpływ fosforanu na akumulację i wydzielanie glikozydów kwasu oleanolowego w kulturze korzeni włośnikowatych nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)”
  • 2017, Gabriela Paudyna „Saponiny – budowa, występowanie, właściwości biologiczne, identyfikacja aglikonów na przykładzie sarsasapogeniny z mieczyka Gladiolus segetum
  • 2017, Barbara Chmielewska „Wykorzystanie Agrobacterium w nowoczesnej biotechnologii roślin. Kultura korzeni włośnikowych
  • 2017, Magdalena Kopczyńska „Analiza zawartości triterpenoidów w woskach kutykularnych nasion kasztanowca zwyczajnego Aesculus hippocastanum i kasztana jadalnego Castanea sativa
  • 2016, Igor Filipiuk „Potencjalne zastosowania substancji roślinnych w terapiach przeciwnowotworowych”
  • 2014, Klaudia Choma „Możliwości wykorzystania roślinnych komórek macierzystych we współczesnej kosmetologii”
  • 2014, Urszula Klimczak „Analiza GC-MS triterpenoidów w liściach i korzeniach buraka ćwikłowego odmiany Czerwona Kula (Beta vulgaris var. vulgaris L.)”
  • 2014, Dominika Papiernik „Biologicznie czynne metabolity wtórne występujące w różnych częściach korzenia buraka ćwikłowego”
  • 2013, Rafał Becker „Analiza związków triterpenoidowych występujących w woskach kutykularnych owoców i liści jagody kamczackiej Lonicera caerulea (Caprifoliaceae)
  • 2013, Aleksandra Burdziej „Kannabinoidy-biosynteza,działanie i zastosowanie”
  • 2013, Marta Grabarczyk „Triterpenoidy występujące w woskach kutykularnych owoców i liści wybranych odmian winorośli Vitis vinifera
  • 2013, Patrycja Kałucka „Ewaluacja wrzosu zwyczajnego Calluna vulgaris L. (Hull.) jako surowca roślinnego o potencjalnym zastosowaniu przemysłowym”
  • 2013, Paulina Sukiennik „Właściwości przeciwgrzybowe triterpenoidów cyklicznych z buraka ćwikłowego Beta vulgaris L.”
  • 2012, Karolina Farys „Naturalne woski roślinne i ich zastosowania praktyczne. Identyfikacja triterpenoidów występujących w woskach kutykularnych pędów borówki czernicy Vaccinium myrtillus L.”
  • 2012, Krzysztof Słabik „Przeciwcukrzycowe działanie triterpenowych pentacyklicznych kwasów oleanolowego i ursolowego”
  • 2012, Agnieszka Woźniak „Zastosowanie GC-MS do jakościowej i ilościowej analizy triterpenoidów wosków kutykularnych winorośli Vitis vinifera odmian Riesling i Muscat”
  • 2011, Michał Markowski „Triterpenoidy roślinne o działaniu przeciwpasożytniczym”
  • 2011, Bartosz Niżyński „Biosynteza i biotransformacja triterpenoidów. Zastosowanie GC-MS do identyfikacji triterpenoidów wosków kutykularnych wrzosu Calluna vulgaris (L.) Hull”
  • 2010, Iwona Wołoszyn „Glikozydy stewiolu-występowanie, biosynteza i znaczenie”

Prace magisterskie od 2011 r.:

  • 2018, Katarzyna Wieliczko „Kurkumina – oznaczanie, charakterystyka, właściwości biologiczne i potencjalne zastosowania terapeutyczne”
  • 2018, Agnieszka Wojtaszko „Badanie rozmieszczenia różnych form triterpenoidów w tkankach roślinnych na przykładzie owoców i liści aronii czarnej (Aronia melanocarpa) i jeżyny bezkolcowej (Rubus fruticosus)”
  • 2018, Agata Bogdańska „Alternatywne metody wykorzystania odpadów powstających w przetwórstwie owoców na przykładzie ekstrakcji triterpenoidów z wytłoków jabłek (Malus domestica) i gruszek (Pyrus communis)”
  • 2018, Kamila Biernacka „Przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne właściwości oleożywic cynamonu, imbiru i pieprzu czarnego”
  • 2018, Aleksandra Basa „Znaczenie wybranych substancji organicznych w akumulowaniu i wydzielaniu glikozydów kwasu oleanolowego przez korzenie włośnikowe Calendula officinalis L.”
  • 2018, Magdalena Chojak „Winorośl właściwa Vitis vinifera – aspekty prozdrowotne winogron i wina w kontekście paradoksu francuskiego, altermatywne metody ochrony roślin na przykładzie elicytacji liści odmiany Cabernet Sauvignon”
  • 2017, Magdalena Bańska „Charakterystyka fitochemiczna róży pomarszczonej Rosa rugosa jako surowca roślinnego o zastosowaniu spożywczym, leczniczym i przemysłowym”
  • 2017, Karolina Kondej „Ocena zawartości związków bioaktywnych w woskach kutykularnych wybranych owoców jadalnych i leczniczych w kontekście ich właściwości prozdrowotnych”
  • 2017, Agata Rogowska „Podstawowe metody identyfikacji i oznaczania ilościowego alkaloidów na przykładzie kofeiny i kapsaicyny wyizolowanych z Camellia i Capsicum spp.”
  • 2017, Izabela Niemyjska „Porównanie zawartości limonenu w olejkach eterycznych cytryny i pomarańczy otrzymanych różnymi metodami destylacji, ekstrakcji i maceracji”
  • 2016, Urszula Klimczak „Saponiny triterpenowe w buraku liściowym (Beta vulgaris L.) – struktura i zmiany zawartości w trakcie sezonu wegetacyjnego”
  • 2016, Marta Skłucka „Kapsaicyna – występowanie, właściwości farmakologiczne, analiza zawartości w owocach papryki Capsicum spp., przyprawach i preparatach leczniczych”
  • 2016, Klaudia Choma „Ocena jakości surowca roślinnego na przykładzie analizy zawartości triterpenoidów w rumianku pospolitym Matricaria chamomilla
  • 2016, Dominika Papiernik „Ewaluacja wybranych roślin leczniczych z rodziny Amaranthaceae pod względem zawartości metabolitów wtórnych oraz właściwości przeciwgrzybowych”
  • 2015, Rafał Becker „Potencjalne właściwości lecznicze i charakterystyka fitochemiczna wybranych odmian wiciokrzewu sinego Lonicera caerulea (Caprifoliaceae)”
  • 2015, Aleksandra Burdziej Analiza triterpenoidów w ekstraktach z roślin leczniczych Melilotus alba L., Galega officinalis L. i Bellis perennis L.”
  • 2015, Marta Grabarczyk „Potencjał leczniczy roślin z rodzaju Dioscorea i charakterystyka triterpenoidów występujących w liściach wybranych gatunków”
  • 2015, Paulina Sukiennik „Wpływ przetwarzania na zawartość oraz właściwości biologiczne metabolitów wtórnych z korzeni buraka ćwikłowego Beta vulgaris L.”
  • 2013, Michał Markowski „Wpływ chitozanu i kwasu jasmonowego na akumulację glikozydów kwasu oleanolowego w kulturach korzeni wlośnikowatych nagietka lekarskiego Calendula officinalis
  • 2013, Bartosz Niżyński „Porównanie triterpenoidów występujących w różnych organach oraz kulturach in vitro nagietka lekarskiego Calendula officinalis
  • 2012, Michał Stec „Identyfikacja triterpenoidów występujących w liściach, łodygach i kłączach wrzosu zwyczajnego Calluna vulgaris L.”
  • 2012, Iwona Wołoszyn „Sterole i ich pochodne w owocnikach wybranych grzybów kapeluszowych”
  • 2011, Barbara Broniatowska „Wpływ kwasu jasmonowego na akumulację kwasu oleanolowego i ursolowego w kulturach korzeni włośnikowatych nagietka lekarskiego Calendula officinalis

Prace doktorskie od 2000 r.:

  • 2018, Abdulwadood Shakir Mahmood Alsoufi „Influence of biotic and abiotic factors on triterpenoid biosynthesis in marigold (Calendula offinicalis) in vitro hairy root cultures”
  • 2011, Agnieszka Mroczek „Pochodne kwasu oleanolowego występujące w buraku ćwikłowym (Beta vulgaris L.) – struktura i aktywność biologiczna”
  • 2010, Ewa Wiktorowska „Wpływ różnych czynników na kulturę zawiesinową nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) oraz poziom kwasu oleanolowego i jego metabolizm”
  • 2009, Jakub Mikoszewski „Glikozydy sterolowe w bakłażanie (Solanum melongena L.) – wpływ czynników stresowych na metabolizm oraz enzymatyczne aspekty ich hydrolizy”
  • 2006, Dariusz Ruszkowski „Metabolizm i aktywność biologiczna glikozydów kwasu oleanolowego występujących w korzeniach nagietka (Calendula officinalis L.)”
  • 2004, Anna Potocka-Kaczanowska „Enzymatyczne aspekty biosyntezy i przemian glikozydów sterolowych w bakłażanie (Solanum melongena L.)”
  • 2000, Anna Grzelak „Występowanie, biosynteza i metabolizm kwasu oleanolowego w kulturze zawiesinowej nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)”